RC Banger Racing is, naast een hobby, de perfecte manier om van stress af te geraken omdat je creatief bezig kan zijn, zowel met je handen om de banger te monteren of te herstellen maar ook op vlak van design omdat iedere body gespoten moet worden. Iedere RC Banger is eenvoudig opgebouwd en kan door iedereen onderhouden of hersteld worden zonder grote investeringen of speciale gereedschappen. Om te starten heb je echter wel een aantal zaken nodig; deze worden hieronder uitgelegd:
1) RC Banger Kit
Deze kits bestaan uit alle onderdelen die nodig zijn om een chassis op te bouwen zoals te zien op de foto en komen met 1 body naar keuze. De 3-wielers worden momenteel enkel voorgebouwd verkocht maar deze zouden later ook in kitvorm moeten komen.
Onderstaande video toont je hoe je een SWB opbouwt, LWB is identiek.
2) Body
Voor ieder type chassis is een aantal bodies ontworpen. Deze komen in wit ABS (2mm) waarvan de ramen en wielkasten nog uitgesneden dienen te worden. Dit is een aardig knutselwerkje en dient met voorzichtigheid aangepakt te worden (help kinderen hierbij als zij niet met een mes kunnen werken). Hieronder zijn enkele mogelijke varianten aangegeven van bodies, een volledig overzicht met bijhorende voorraad kan je vinden via Bodies->SWB/LWB.
Na het uitsnijden van de ramen en wielkasten dient de body uiteraard nog gespoten te worden en kan deze van tekst voorzien worden. Hierin is de keuze vrij, zo lang het deftig blijft uiteraard.
3) Batterijen
RC Bangers rijden met 4-cells Ni-MH batterijen waarvan de beschikbare energie uiteenloopt van 3700mAh tot 5000mAh.
4) Lader
Afhankelijk van de duur van de heats gaan batterijen normaalgesproken 1 à 2 heats mee alvorens deze terug geladen dienen te worden. Het makkelijkst is om ineens 2 batterijen aan te kopen en deze iedere heat te wisselen. Zo start je iedere heat met een vers opgeladen batterij!
Let er bij de aankoop van de acculader zeker op dat deze 4-cells NiMH-batterijen kan laden of een manuele instelmodus heeft.
5) Zender-ontvanger
Om de auto te besturen heb je een zender en een ontvanger nodig die snel reageren. Op zich voldoet ieder type zender en ontvanger zolang dit maar een driekanaals is met een frequentie van 2.4GHz. Voor beginners wordt de Futaba 3PRKA aangeraden omdat deze heel eenvoudig in bediening is maar tegelijkertijd ook robuust en precies. Bij deze zender komt standaard 1 ontvanger (geen mogelijkheid tot het opslaan van meerdere ontvangers). Sommige zenders (zoals de Absima C3RP en de Futaba 3PV) hebben de mogelijkheid om meerdere ontvangers op te slaan in het geheugen; deze zenders zijn er voor zij die meerdere modellen hebben en toch met dezelfde zender willen rijden.
6) Gereedschap
Volgende tools zijn nodig om een RC Banger te maken of te onderhouden:
- 1.5mm inbussleutel: Deze dient voor het vastzetten van het piniontandwiel op de motoras. Deze is voorzien van een platte kant voor een gemakkelijke montage.
- 2.0mm inbussleutel: Deze dient voor het vastzetten van de meeste bouten op het chassis. Deze zijn meestal van het type M3 en zijn met verzonken schroefkop.
- 2.5mm inbussleutel: Deze dient voor het vastzetten van de voorste body posts
- 5.5mm dop (kort en lang): De gebruikte moeren zijn van het type M3 en deze dienen vastgezet te worden met een dop 5.5. Een lange dop is handig voor het vastzetten van de motor pod omdat daar weinig ruimte is.
- Kruisschroevendraaier
- Soldeerbout voor het solderen van de motor aan het speed controller board.
- Mes voor het uitsnijden van de bodies
- Boor voor het uitboren van de gaten voor de body posts